Uczestników obiadów, którzy zasiedli przy stołach zastawionych tradycyjnymi wielkanocnymi daniami, w imieniu władz rektorskich uczelni powitały dr Agata Włodarska-Frykowska, pełnomocniczka rektora UŁ do spraw programów wymiany międzynarodowej (14.04), i dr Iwona Dembowska-Wosik, pełnomocniczka rektora UŁ do spraw systemu akumulacji i transferu punktów ECTS (15.04). Złożyły też wszystkim zebranym najlepsze życzenia wielkanocne.
W obyczajowość polskiej Wielkanocy wprowadziły zagranicznych gości pracownice Biura Współpracy z Zagranicą UŁ, opowiadając o religijnych i ludowych zwyczajach charakterystycznych dla każdego dnia Wielkiego Tygodnia (m.in. święcenie pokarmów, uroczyste śniadanie wielkanocne, śmigus-dyngus). Następnie odbył się krótki quiz dla zagranicznych gości ze znajomości polskich wielkanocnych obyczajów. Studentki i studenci, którzy odpowiedzieli poprawnie na pytania, otrzymali gadżety UŁ oraz inne upominki.
Zaproszeni z bliższych i dalszych zakątków całego świata (m.in. z Ukrainy, z Armenii, Gruzji, Francji, Japonii i Turcji) skosztowali też tradycyjnych wielkanocnych potraw (jaja, mazurki, żurek z białą kiełbasą i in.) i zabrali się za malowanie pisanek.
Na Uniwersytecie Łódzkim studiuje obecnie blisko 2700 osób z zagranicy – 1969 na pełnych studiach kończących się zdobyciem dyplomu i ok. 700 na tzw. pobytach krótkotrwałych w ramach różnych programów wymiany akademickiej. Oprócz tego 320 osób, rozpoczynających dopiero przygodę z naszym językiem, jest słuchaczami i słuchaczkami Studium Języka Polskiego dla Cudzoziemców UŁ.
Fotorelacja z obiadów wielkanocnych UŁ
Materiał: BWZ UŁ
Redakcja: Biuro Prasowe UŁ
Zdjęcia: Maciej Andrzejewski (Centrum Komunikacji Marki UŁ)